Generell informasjon om egenbehandling ved sår hals 

Sår og betent hals er ofte det første tegnet på en forkjølelse eller influensa. Det kan til og med bli verre utover i forkjølelsen. Det finnes imidlertid en rekke botemidler mot sår hals, som du kan bruke til å lindre symptomene på sår hals. Disse naturlige botemidlene mot sår hals er bredt tilgjengelige og enkle å bruke.

Vanlige årsaker til sår hals

  • Sår hals er som regel et symptom på forkjølelse, tonsillitt eller andre betennelsestilstander i munnen og svelget.
  • Åtte av ti infeksjoner skyldes virus1.
  • Det finnes mer enn 100 forskjellige virus som kan gi forkjølelse2, og de fleste av disse smitter via infiserte dråper, for eksempel når du nyser, hoster eller tar noen i hånden.
  • Det finnes mer enn 100 forskjellige virus som kan gi forkjølelse3, og de fleste smitter via luften eller dråper, for eksempel når du nyser, hoster eller tar noen i hånden
  • Antibiotika virker ikke i disse tilfellene, siden de kun kan brukes til å behandle bakterieinfeksjoner.

Egenbehandling ved sår hals:

Det finnes mange former for egenbehandling ved sår hals. Hvilke er best? Før i tiden spurte vi bestemødrene våre, men nå søker vi råd i fora på Internett. “Ingefærte mot sår hals”, “halsomslag mot sår hals”, “salvie mot sår hals” eller ganske enkelt: “hva slags egenbehandling hjelper mot sår hals?” er blant de vanligste spørsmålene. Og det stemmer: egenbehandling mot sår hals kan være svært effektivt. Egenbehandling er enkelt og kan brukes i tillegg til lokaltvirkende legemidler mot sår hals. Hvis du lurer på hvordan du raskt kan behandle sår hals hjemme, kan kanskje behandlingene oppført nedenfor være til hjelp.

Gurgle med saltvann

Mange som har sår hals, gurgler med hjemmelagde blandinger4. Det å gurgle med 250 ml lunkent vann og en halv teskje salt er kanskje en av de mest populære behandlingene for sår hals. I flere hundre år har salt blitt brukt som behandling for å fukte og forbedre sirkulasjonen i slimhinnene. Salt beskytter mot bakterier og virus og kan dermed bidra til å lindre sår hals. Vi anbefaler å gurgle hver fjerde time med denne saltløsningen.

En teskje honning mot sår hals

På bakgrunn av de betennelsesdempende egenskapene honning har, er dette en av de mest kjente behandlingene og kan bidra til å lindre betennelsen i halsen. Blandingen er også svært enkelt å lage. Putt en teskje honning i en kopp med lunken (ikke varm) ingefær, eukalyptuste eller kamilliete.

Drikk varme drikker (særlig ulike typer te)

Mange sverger til te mot sår hals. Men hvilke typer te hjelper mot sår hals? Grønn te inneholder for eksempel antioksidanter som kan hjelpe med å bekjempe infeksjonen. Du bør også styrke immunforsvaret for eksempel ved å drikke fruktsmoothie. Mange sverger også til "varm sitron", men vær forsiktig siden C-vitamin er svært følsomt for varme. Du må derfor koke opp vannet og deretter la det kjøle seg ned. Tilsett sitronsaften når vannet er lunkent.

Ingefærte kan også bidra til å lindre betennelsen som er forbundet med sår hals, ettersom den har velkjente betennelsesdempende og antibakterielle egenskaper. Kamille er også et svært populært naturlig betennelsesdempende middel som finnes i de fleste hjem og kan hjelpe med å lindre symptomer på sår hals. Enten du velger kamillete mot sår hals eller ingefærte mot sår hals, er det alltid viktig å drikke infusjonen når den er lunken, ikke glovarm, slik at varmen ikke irriterer den betente halsen ytterligere.

Drikk rikelig med væske

Hvis du er dehydrert, klarer ikke kroppen å holde slimhinnene fuktige eller produsere nok spytt, og halsen blir tørr og irritert. I tillegg til å drikke te mot sår hals, kan du drikke vann for å holde halsen fuktig og lindre smerte, samt løsne slim i halsen.

Bruk luftfukter

Hvis du bor på et sted med dårlig luftfuktighet, eller med sentralvarmeanlegg eller klimaanlegg som gjør luften svært tørr, kan bruk av en luftfukter bidra til å forbedre luftfuktigheten. Bedre luftfuktighet vil ha en positiv innvirkning på den tørre halsen.

Få opp spyttproduksjonen

Sug på en isbit, knust is eller et drops for å stimulere spyttsekresjonen.

Du må imidlertid ikke gi små barn noe lite og hardt å suge på, siden det kan utgjøre en kvelningsfare.

Inhalering av damp mot sår hals

Inhalering av damp eller varmt vann med kamille hjelper med å holde nesen og halsen fuktig. Kok opp litt vann og hell det i en skål. Legg et håndkle over hodet og senk hodet forsiktig ned i skålen for å inhalere dampen. Pust dypt en liten stund, ta deretter en pause og gjenta prosessen.

Ta et varmt bad

Et varmt bad kan hjelpe deg med å slappe av og generelt sett føle deg bedre. Dampen fra vannet kan også bidra til å lindre sår hals, ettersom det fukter svelget. Len deg tilbake og inhaler dampen i 10–15 minutter hvis du har sår hals. Tilsett gjerne rene urteblandinger eller eteriske oljer. Uansett hvilke ingredienser du trenger, om det er fennikel, kamille, timian eller oljer av eukalyptus eller ingefær, finner du dem på helsekostbutikker og apoteker. Dette er bra for deg.

Varme

Dette kan være et varmt omslag, et varmt klesplagg rett fra tørketrommelen eller en ansiktsklut eller et håndkle fuktet med vann. Varme kan lindre sår hals. Varmeputer er spesielt effektive med hensyn til å få smertefulle områder til å slappe av. Varme øker sirkulasjonen og kan derfor lindre symptomene.

Et råd til slutt

Hvis den såre halsen ikke er helt borte etter et par dager, kan du fortsette egenbehandlingen mot sår hals så lenge det er nødvendig, selv om du tar andre typer medikamenter. Du kan bruke egenbehandling mot kraftig sår hals eller mot sår hals når du har problemer med å svelge. Mange former for egenbehandling er svært effektive mot sår hals og hoste og andre symptomer på forkjølelse. Egenbehandling kan også være effektivt når et barn har sår hals.

Medikamentell behandling av sår hals

Hvis halsen din er svært smertefull og betent, kan Strefen spray og sugetabletter bidra til å lindre smerten og betennelsen. Begge disse produktene er betennelsedempende, gir smertelindring og reduserer hevelse. Særlig halssprayen har langvarig effekt og reduserer smerte og betennelse i opptil seks timer.

REFERANSER
  1. Ebell MH, et al. JAMA 2000;284:2912–8