Sår hals skyldes vanligvis en infeksjon1, enten med virus eller bakterier. Rundt 80 prosent av alle tilfeller av sår hals skyldes en virusinfeksjon, og kun 20 prosent skyldes en bakterieinfeksjon2.
Fire fakta om virus- og bakterieinfeksjoner[3]
- Svelges utsettes for tusenvis av smittsomme virus som sirkulerer i luften vi puster inn.
- Vanlige virus er rhinovirus, influensavirus, koronavirus og respiratorisk syncitial-virus (RSV).
- Siden sår hals i de fleste tilfeller skyldes virus, er behandling med antibiotika ineffektivt, og ved feil bruk kan det bidra til at organismene blir motstandsdyktige mot behandling.
- Den vanligste bakterielle årsaken ved kraftig eller tilbakevendende sår hals er gruppe-A-streptokokker (GAS, 15–30 % av alle tilfeller). Dette er mer vanlig hos barn og spedbarn.
Når vi puster inn virus og bakterier, kan de trenge gjennom den beskyttende slimbarrieren og infisere slimet i halsen. Da formerer patogenene seg, og vevet i halsen skades, slik at det oppstår betennelse og sår hals. Denne betennelsestilstanden fører til at hals- og svelghulen blir rød, stram og irritert.
Virusinfeksjon eller bakterieinfeksjon – hva er forskjellen?
Symptomene er ofte de samme enten den såre halsen er forårsaket av en virusinfeksjon eller en bakterieinfeksjon, så det kan være vanskelig å vite hva årsaken er, og hvilken behandling som bør velges. I de fleste tilfeller er sår hals (80 %) forårsaket av virus og blir bedre av seg selv innen tre til fem dager.
De vanligste symptomene på sår hals forårsaket av virus- og bakterieinfeksjoner er:
- Problemer med å svelge
- Prikkende følelse i halsen
- Tørr hals
- Følelse av klump i halsen
- Hovne lymfeknuter (disse kan kjennes i hulrommet mellom halsen og kjevebeinet)
Du kan dessverre ikke diagnostisere en bakterieinfeksjon på egen hånd. Snakk med fastlegen for å finne ut om du har en bakterieinfeksjon. Vær spesielt oppmerksom når det gjelder barn mellom 3 og 14 år, ettersom statistikken viser at det er større sannsynlighet for bakterieinfeksjoner i denne aldersgruppen. For å skille mellom en bakterieinfeksjon eller virusinfeksjon kan legen ta en penselprøve fra halsen. Det blir da enklere å bestemme hva som er den beste behandlingen.
Behandle virus- og bakterieinfeksjoner i halsen[4]
Behandle en virusinfeksjon
Virusinfeksjoner bekjempes hovedsakelig av kroppens eget immunforsvar. Dette betyr at det er bare symptomene som kan behandles. Hvile og egenbehandling, blant annet infusjoner, varme omslag og lokalbehandlinger som halspastiller og halsspray, er til hjelp ved behandling av en virusbetennelse i halsen. Antiseptiske midler vil også bidra til å bekjempe viruset.
Hvis halsen din er svært smertefull og betent, kan Strefen-spray og -pastiller bidra til å lindre smerten og betennelsen. Begge disse produktene er betennelsedempende, gir smertelindring og reduserer hevelse. Særlig halssprayen har langvarig effekt og reduserer smerte og betennelse i opptil seks timer.
Behandle en bakterieinfeksjon
Milde bakterieinfeksjoner kan behandles på samme måte, ettersom kroppens eget immunforsvar vanligvis klarer å bekjempe bakteriene på egen hånd.
I mer alvorlige tilfeller vil legen som regel forskrive antibiotika (medikamenter spesifikt utviklet for å bekjempe bakterier). Stol på legens vurdering og krev ikke antibiotika. Hvis du har fått forskrevet en antibiotikakur , må du bruke medikamentet ansvarlig ved å fullføre hele kuren.
Feil bruk av antibiotika fremmer utvikling av bakteriell resistens og kanskje også multiresistente organismer (som MRSA).
VÅRE PRODUKTER
Forebygge sår hals[5]
Det er et par ting du kan huske på hvis du vil minimere risikoen for sår hals:
- Sørg for at du har et balansert kosthold med rikelig med frukt og grønnsaker.
- Få deg en god natts søvn – åtte timer hver natt holder som regel for de fleste.
- Det er viktig å trene, utendørs er best.
- Prøv å unngå stress – selv om hverdagen ofte er stressende, kan du prøve å finne måter å slappe av på.
- Unngå røyking – både aktiv og passiv.
- Styrk immunforsvaret – dette kan enkelt gjøres med egenbehandling, for eksempel ved å drikke fruktsmoothie for å bygge opp forsvarsmekanismene.
- Drikk rikelig med væske for å holde svelget fuktig.
- Sørg for et godt inneklima. Unngå trekk og sørg for at det er nok fuktighet.
Ebell MH, et al. JAMA 2000;284:2912–8